Länge var guldstandarden för lyxiga sängkläder egyptisk bomull och siden. Även om de två tygerna är supermjuka och bra för sänglinne, utmanar nu ett annat material första positionen, nämligen bambu lyocell.

Du tänker kanske på styva, råa och stela bambu stammar när vi pratar om sängkläder i bambu? I så fall kommer du att bli förvånad över hur otroligt mjuk bambu blir när den förvandlas till fibrer. Faktiskt så mjuk att det är bland de bästa tygerna för att tillverka sängkläder.

Movesgood bäddset i färgen gråMovesgood bäddset i färgen Sand

Och eftersom vi spenderar i genomsnitt en tredjedel av våra liv i sängen sovande, är det viktigt att välja rätt sängkläder. Inte sant?

Låt oss gå igenom de fyra anledningarna till varför sängkläder i bambu är det bästa för att öka din sömn kvalité.

 

1. Den silkeslena, mjuka känslan av bambu sängkläder

Sov i ett femstjärnigt hotellkvalitets sängkläder utan att lämna ditt hem.

Vad är det egentligen som ger bambutyget denna lilla superkraft som gör det mjukare än bomull?

Mjuka sängkläder förknippas i allmänhet med material som har ett högt trådantal (TC) eller antalet trådar stickade till en kvadrat tyg. Men detta är inte alltid fallet.

Bambuens unika trådstruktur och sammansättning gör dess fiber otroligt mjuk, naturligt, även med ett lågt antal trådar.

Trådräkningsskillnad (TC):

Bambu sängkläder:
- Lägre TC
- Andas bättre
- Mjuk och silkeslen

Egyptisk bomulls sängkläder:
- Högre TC
- Mindre andningsförmåga
- Mjuk och krispig

Till exempel kommer ett antal bomullstrådar mellan 400 eller 1000 att kännas som bambu lyocell med ett trådantal på 250 eller 350. Det finns ett enormt gap i TC och mjukhet mellan de två materialen eftersom bambutrådar är tunnare och betydligt mjukare än bomull.

Därför kommer bambutyg med en TC på 300 att vara mycket mjukare än den finaste egyptiska bomullen.

2. Temperaturreglerande sängkläder

Förmodligen det coolaste tyget som finns!

Har du någonsin ständigt vridit och vänt dig i din säng för att hitta den där sista fräscha platsen att ligga på? Om så är fallet är dina bönar hört.

Tack vare dess interna struktur och lägre trådantal, som gör att de naturliga fibrerna kan andas och därför anpassar sig till förändringar i temperaturen, uppnår bambutyget otrolig temperaturkontroll.

Faktum är att bambutyget är i genomsnitt 3°C ​​kallare än bomull. Ändå kommer det också att hålla dig varm och bekväm under vinternätter.

När bambutyget förvandlas till lakan, tillåter egenskaperna hos bambufibrerna att fukten absorberas bort från din hud till ytan av lakanet, för att sedan avdunsta, vilket håller din kropp vid den idealiska temperaturen.

 

3. Lakan som skyddar mot dammkvalster och allergier

De magiska och oanade egenskaperna hos bambu.

Vi kan alla vara överens om att det är en av de bästa känslorna i världen att krypa ner i nytvättade lakan. Men det verkar självklart att även om det är starkt rekommenderat att tvätta dina lakan regelbundet av hygieniska skäl, så är det inte något du kan göra varje dag.

Vackert sovrum med vita bambu sängkläder från Movesgood

Men våra sängar är ett äkta bon av bakterier, särskilt eftersom vi förlorar hudceller varje natt, vilket utgör en perfekt miljö för bakterier att föröka sig. En studie har till och med genomförts i ämnet och har visat att efter en vecka innehåller ett örngott av bomull 17 gånger mer bakterier än en toalettsits.

Som tur är det inget som är riktigt farligt, förutsatt att du inte har allergier. Men om du gör det kan det leda till olika symtom som rinnande näsa, ögonirritation, kliande hud eller till och med eksem.

Detta för oss till en annan av de många fördelarna med bambu sängkläder, som är dess antibakteriella och hypoallergena egenskaper. På grund av sin trådstruktur, rund och smidig, och det faktum att den inte behöver någon kemisk behandling, orsakar bambu lyocell ingen irritation på huden. Att sova i sängkläder av bambu är alltså en naturlig lösning för att hjälpa dig att hantera dammkvalsterallergier och eksem.

 

4. Miljövänliga sängkläder i bambu

Den fjärde anledningen till att byta från traditionellt tillverkat sänglinne till bambutillverkat linne är dess lägre eko-fotavtryck. Faktum är att bambu inte behöver bekämpningsmedel och gödningsmedel för att växa, gör det till en verklig tillgång för att minska vår påverkan på miljön.

Bambu vs bomull

Ja, det här är körsbäret på toppen av kakan. Bambu linne, jämfört med bomull linne, är helt enkelt en naturlig vinnare.

Tillverkningen av bambulinne producerar hälften så mycket CO2 som bomullsbaserad produktion. Och dessutom är bambuväxten i sig känd för att effektivt släppa ut 35 % mer syre än träd.

Tillsammans med det faktum att bambu är en otroligt snabbväxande växt, gör det det till ett av de bästa alternativen till våra traditionella bomullsbaserade eller plastbaserade tyger och textilier.

Om du ännu inte är övertygad av dessa fyra skäl att sova i bambusängkläder, ta en titt på de vackra bambusängkläderna vi erbjuder här nedan.

June 29, 2022 — Susann Ottesen