Om ull kliar eller inte beror på fiberns tjocklek. Detta mäts i något som kallas min (µ - tusendels millimeter) och kallas mikron. Du kan köpa ullplagg i olika tjocklekar, och de som upplever klåda bör köpa de tunnaste kvaliteterna. Den internationella "kligränsen" för ull är 27 mikron. Marius Kids-kläderna har en mikron mellan 18,5-19,5. Det är långt under kligränsen på 27 mikron, vilket gör att den känns mjuk och skön mot huden.

Ull har använts i kläder i över 10 000 år eftersom ullfibern har en unik uppbyggnad med många fantastiska egenskaper. Ull isolerar mot kyla och värme och kan absorbera 35-40 procent fukt innan det känns fuktigt. Ull kan absorbera mycket fukt utan att känna sig våt och utan att släppa ut värme. Dessutom avger ull värme när den absorberar fukt. Fibrernas lockiga form ger plats för luft och luft är viktig när det gäller isolering. Ull har styrka och elasticitet och ger slitstarka plagg som kan användas om och om igen!

Temperaturreglerande

Ull innehåller mycket luft vilket ger en isolerande effekt där värme hålls kvar i kallt klimat och leds bort i varmt klimat. Ull tar upp och leder bort fukt som kroppen producerar.

Värmande

Ull absorberar fukt, både i och mellan fibrerna, med upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Absorptionen startar en process i ullen som är värmealstrande. Detta ger den för ullen så speciella egenskapen att man känner sig varm och torr.

Ingen klåda

När vi säger ull, tänker du på mormors-kliande-jul-tröja? Våra superfina merinoullfibrer är bara 18,5-19,5 mikron tjocka. Som jämförelse är ett mänskligt hår mellan 60 och 180 mikrometer i tjocklek. Vad det betyder? Vår merinoull är mer flexibel, böjer sig mjukt mot huden och kliar inte ett dugg!

Självrenande

Ull innehåller Lanolin, ett fett, som stöter bort fukt i droppform. Vattenånga från kroppen passerar genom plagget och tar med sig smutspartiklar. Fibern innehåller också kreatin vilket bryter ner bakterier som annars skulle orsaka dålig lukt. Dessutom sker en ständig minimal rörelse i själva ullfibern vilket ger en mekanisk bortstötning av smutspartiklarna. Fram till idag har människan på konstgjord väg inte lyckats skapa ett material som kan mäta sig med ullen och dess unika egenskaper. Att åtnjuta full effekt av dessa egenskaper förutsätter dock att plagget bärs närmast huden. Detta är idag bekvämt tack vare den mjuka merinoullen.

Mjuklek, grovlek – Mikron

Olika djur och olika arter ger olika ullkvalitet. Merinofårets krusiga, mjuka ull ger en av de finaste kvaliteterna (18-20 mikron). Ullfiberns grovlek mäts i tusendels millimeter = mikron. Lägre mikrontal ger finare och mjukare ull. En mjukare ull är känsligare för nötning och hållbarheten inte lika god som plagg med högre mikron. Plaggets ullkvalitet är noga utvalt beroende på användningsområde. Vår tjokka merinoull har 19,5 mikron och vår tunna merinoull har 18,5 mikron.

Ullskötsel

De självrenande egenskaperna gör att ull inte behöver tvättas lika ofta som plagg i annat material. Vädra plagget, gärna i fuktig väderlek, för att behålla det fint och fräscht länge. Ull tål hög värme men rörelserna vid tvättning får ull att filta sig. Maskinens ullprogram tvättar ull skonsamt utan att gnida plaggen. Att använda ulltvättmedel är nödvändigt för att behålla ullens fina egenskaper. Andra tvättmedel innehåller enzymer som löser upp lanolinet och förstör ullen.

June 19, 2022 — Susann Ottesen
Tags: merinoull

Vet du det här?

Vilka får ger den finaste ullen till kläder?

Merino, Rambouillet, Blue Faced Leicester och Corriedale raser är bland de mest kända ullfåren.

Hur hög och låg temperatur tål merinofåren?

De tål temperaturer från -20 ° C till +35 ° C

Hur mycket starkare är merinoullen än bomull?

Merinoull är 6 gånger starkare än bomull. Varje fiber kan böjas tillbaka på sig själv över 20 000 gånger. Som jämförelse: bomull går sönder efter 3.200 gånger.

Är merinoull biologiskt nedbrytbart?

Merinofibrerna sönderdelas naturligt i jord när den kastas, och ger tillbaka näringsämnen i jorden.

Är merinoull UV-beständig?

Tygets naturliga UV-barriär skyddar dig från UV-strålning från solen - till skillnad från syntet och bomull. Hej, bekymmersfria sommartider!

Är merinoull förnybar?

Syntetfibrer och bomull kräver mycket manipulation och bearbetning. Merinoull är dock gjord av gräs, vatten och frisk luft. Merinofåren som ger ullen betar kullarna i Nya Zeeland och Australien fritt och levererar en ny fleeceskörd två gånger om året.

Vilka länder är de viktigaste ullodlingsländerna som används i kläder?

Argentina, Australia, Nya Zeeland, Norge, Syd Afrika, Storbritannien, USA och Uruguay

Vad innebär det att merinoullen är mulesingfri?

Merinofåret är framavlad med djupa hudveck, och det samlas mycket fukt i vecken, särskilt i fårets bakdel, vilket drar åt sig skadeinsekter som lägger ägg (spyflugan Lucilia cuprina). Mulesing är ett ingrepp som utförs på merinofår för att förhindra flugangrepp. Ingreppet innebär att man skalperar bakdelen på fåret, vilket är ett smärtsamt sätt som ofta utförs utan bedövning och är mycket traumatiskt. Mulesingfri merinoull innebär att den här metoden inte har använts på fåren som ullen kommer från.

The Woolmark Company

The Innovator

Play