Kashmir fibrerna samlas in genom att borsta getterna; Capra Hircus som lever på det tibetanska höglandet, i Himalaya och främst i Mongoliet, under fällningsperioden samt från att samla in sådant som fastnar i buskar och på marken.

Kashmirgetterna producerar en särskilt fin ull som är mjuk och varm, vilket skyddar den från vinterns hårdhet (-40 ° C). Efter att djuret har fällt, eller efter klippning, väljs hårstrån (beroende på valet får du en kashmir av högre eller lägre kvalitet), rengörs och vävs sedan i trådar. Antalet trådar som används ger i allmänhet en ganska exakt uppfattning om tjockheten på garnet: från tunn (2-ply) till mycket tjock (10-12-ply).

Kashmir är mycket mjukare, varmare och mer isotermisk än fårull. Du kan bära den direkt mot huden (den ger inte klåda, till skillnad från ull). När du provar en fin tröja i kashmir för första gången blir det väldigt svårt att återgå till vanlig ull eftersom kashmiren är så silkesmjuk.

Det sägs att Marco Polo i trettonde århundradet i några grottor i Mongoliet upptäckte representationer av vilda getter, tämjda av människan. Det är därför troligt att några herdar uppfostrade dessa getter, som kunde ge en särskilt varm ull, för länge sedan.

En välsignelse för de regioner som har mycket hårda vintrar. Först under artonhundratalet upptäckte européerna till sin förvåning den dyrbara ullen som senare skulle kallas kashmir. Uppländerna i Ladakh och Tibet i Himalaya är regionerna med autentisk kashmirull.

Capra Hircus lever på en genomsnittlig höjd av 4000 meter, ett djur som nu tämdes också är känt som Pashmina get. För att klara den långa vintern, som varar i sex månader, och för att klara temperaturer som kan nå -40 ° C, är djuret täckt med en tjock ullrock som består av långa hårstrån. Det är detta djur, som är mellan den europeiska tambocken och dvärgbocken vad gäller storlek, som ger den extraordinära ullen som har gjort termen "kashmir" känd över hela världen.

Ordet cashmere är en gammal stavning av Kashmir. Vanlig användning definierar fibern som ull, men den är finare, starkare, lättare, mjukare och ungefär tre gånger mer isolerande än fårull. ... en sådan ullprodukt är de fina (avhårade) underrockfibrerna som produceras av en kashmirbock (Capra hircus laniger)

June 19, 2022 — Susann Ottesen