När vi tar ut resurser från naturen blir begreppet hållbart att naturen ska kunna återhämta sig av egen kraft och att vi inte förorenar och förstör.

Vår miljö är grunden för allt. Utan en välmående miljö dras golvet undan för oss. Från vår miljö, vår jord, natur får vi produkter som vi livnär oss på. Naturens ekosystem ger oss tjänster som vi slipper betala för, men som vi är i stort behov av, t.ex. pollinering. När vi tar ut resurser från naturen blir begreppet hållbart att naturen ska kunna återhämta sig av egen kraft och att vi inte förorenar och förstör. Idag tar vi ut för mycket resurser från vår planet. I Sverige skulle vi behöva tre planeter om vi ska fortsätta med vår livsstil och konsumtion. Det frestar på jordens resurser och ekosystem.

Därför är det viktigt att tänka på vad du kan göra i ditt hushåll som kan påverka miljön positivt.
Tvättmedel märkta med Svanen eller Bra miljöval är produkter med mindre negativ miljöpåverkan.

På Stells citrontvätt är 100% ekologiskt och naturligt. Det är tillverkad av naturliga oljor som rengör, mjukgör, är antistatisk och har anticeptiska egenskaper. Är dermatologiskt testad och skånsam mot alla hudtyper. Du behöver inte använda skjöljmedel heller. Sköljmedel har ingen antibakteriell verkan. Dessutom så är det inte miljövänligt eftersom den största delen av produkten hamnar direkt i avloppet.

Många tror att mer tvättmedel ger renare tvätt. Ju mer tvättmedel desto mer skum och ju mer skum desto sämre tvättar det rent. Det blir också svårt att skölja vilket är minst lika viktigt för en bra tvättprocess. Är du känslig kan det även finnas en viss risk för allergisk reaktion om inte tvättmedlet sköljs ur ordentligt ur plagget.

Vattnets hårdhetsgrad avgör också mängden tvättmedel och i Norden har de flesta hushåll mjukt vatten som gör att mängden tvättmedel kan minskas.

Att tvätta på lägre temperatur minskar energiåtgången mer än man kan tro. En tvätt i 40 grader förbrukar bara hälften av den energi som går åt för tvätt i 60 grader. Om du tvättar dina kläder i 30 grader i stället för 40 grader sparar du cirka 30% energi.
För att värma upp vattnet under en tvätt går det åt nästan fyra gånger mer energi än vad det gör att tillverka och transportera tvättmedlet.

Skötselråd
Följ tvättmärkeringen.Tänk också på att inte tvätta i onödan - våra ekologiska produkter kan du tvätta i 30 grader. Om du tvättar för varmt finns det risk för att plaggen krymper eller förlorar form och färg. Bästa sättet att torka ekologiska plagg är liggande eller hängande.

Generelle tvättråd för våra produkter

June 19, 2022 — Susann Ottesen
Helt rent - helt naturligt

Citrontvål & citrontvätt

100% ekologiska tvättmedel