När vi tar ut resurser från naturen blir begreppet hållbart att naturen ska kunna återhämta sig av egen kraft och att vi inte förorenar och förstör.

Vår miljö är grunden för allt. Utan en välmående miljö dras golvet undan för oss. Från vår miljö, vår jord, natur får vi produkter som vi livnär oss på. Naturens ekosystem ger oss tjänster som vi slipper betala för, men som vi är i stort behov av, t.ex. pollinering. När vi tar ut resurser från naturen blir begreppet hållbart att naturen ska kunna återhämta sig av egen kraft och att vi inte förorenar och förstör. Idag tar vi ut för mycket resurser från vår planet. I Sverige skulle vi behöva tre planeter om vi ska fortsätta med vår livsstil och konsumtion. Det frestar på jordens resurser och ekosystem.

Därför är det viktigt att tänka på vad du kan göra i ditt hushåll som kan påverka miljön positivt.
Tvättmedel märkta med Svanen eller Bra miljöval är produkter med mindre negativ miljöpåverkan. Vattnets hårdhetsgrad avgör också mängden tvättmedel och i Norden har de flesta hushåll mjukt vatten som gör att mängden tvättmedel kan minskas.

Att tvätta på lägre temperatur minskar energiåtgången mer än man kan tro. En tvätt i 40 grader förbrukar bara hälften av den energi som går åt för tvätt i 60 grader. För att värma upp vattnet under en tvätt går det åt nästan fyra gånger mer energi än vad det gör att tillverka och transportera tvättmedlet.

Skötselråd
Tänk också på att inte tvätta i onödan - våra ekologiska bomullsprodukter kan du tvätta i 30 grader. Om du tvättar för varmt finns det risk för att plaggen krymper eller förlorar form och färg. Bästa sättet att torka ekologiska bomullsplagg är liggande eller hängande.

Generelle tvättråd för våra produkter

June 19, 2022 — Susann Ottesen
Helt rent - helt naturligt

Citrontvål & citrontvätt

100% ekologiska tvättmedel